Bumerang - Yazarkafe

29 Ocak 2016 Cuma

LPG CNG LNG

LPG (Liquid Petrol Gas)

   Lpg, açılımı Liquid Petrol Gas yani sıvılaştırılmış petrol gazı olan, benzinli otomobillerde kullanılan bir teknolojidir. Sıvılaştırılmış petrol gazı, petrol hammaddesinin mazot, benzin vb. petrol ürünleri eldesi amacıyla damıtılması sırasında açığa çıkan gazın, basınç altında sıvılaştırılması sonucu elde edilir. Lpg'nin içeriği %70 bütan, %30 propandır. Lpg halk arasında verim düşüren bir yakıt olarak bilinir. Ancak bu kısmen yanlıştır. Düz yolda benzinden hiçbir farkı olmayan bu yakıt, yokuşlarda benzinden biraz daha performanssızlığıyla ön plana çıkıyor.


CNG (Compressed Natural Gas)

   Cng, açılımı Compressed Natural Gas yani sıkıştırılmış doğalgaz olan ve benzinli otomobillerde kullanılan bir teknolojidir. Cng, lpg'den daha çevreci olmasına karşın daha az verimle çalışır ve kapladığı alan daha fazladır. Cng'nin bir dezavantajı da az sayıda petrolde bulunmasıdır. Sıkıştırılmış doğalgaz, aynı zamanda lpg'den daha ekonomiktir. Bu yakıt otomobillerin dışında otobüs, uçak ve kamyonlarda, ayrıyetten evlerde normal doğal gaz yerine kullanılabilmektedir.


LNG (Liquid Natural Gas)

   Lng, açılımı Liquid Natural Gas yani sıvılaştırılmış doğalgaz olan ve benzinli otomobillerde kullanılan bir teknolojidir. Bu yakıtın diğer alternatif yakıtlardan avantajı; lpg'ye göre daha çevreci (ama daha verimsiz), cng'ye göre daha az yer kaplayan ve daha verimli olan bir yakıt olması. Sıvılaştırılmış doğalgaz, sıkıştırılmış doğalgazın daha yüksek basınçta sıkıştırılmasıyla sıvılaştırılması sonucu oluşur.


Sonuç Olarak;

   Eğer ille de çevre diyorsanız ve performans istemiyorsanız LNG tam size göre. Ekonomiğini istiyorsanız CNG ve perormanslı olsun ve az yer kaplasın diyorsanız sizin için en uygun alternatif yakıt LPG'dir.

1 yorum:

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ama lng ve cng için verilen verilerin biraz eksik ve yanlış olduğunu düşünüyorum. Cng ve lng tamamen doğal ve katkısızdır. Katkı yapılma şansı yoktur bu sayede motora verdiği zarar lpg'ye gore kıyaslanamaz bile, hatta ve hatta normal dizel ve benzinli araçlarda gerekli dönüşüm yapıldıktan sonra motor ömrünü uzatır, lpg'de ise motor ömrü kısalır. Araç performansında ise mazotlu bir kamyonun 3.vitesle çıkamadığı düşey kurpları 4.vitesle çıkmaya başlayacağından performans kaybı söz konusu değildir. Gelişmiş ülkelerde cng kullanımı oldukça yüksektir. Benzinin sudan ucuz olduğu ülkelerde performans kaybı yaşansaydı kesinlikle bir tercih sebebi olmazdı.

    YanıtlaSil