Bumerang - Yazarkafe

17 Ocak 2016 Pazar

Beygir Gücü Nedir?

   Beygir gücü, gücün birimi watta ismini veren James Watt tarafından 1 atın çekebileceği yük miktarının watt cinsinden değeridir.

Beygir Gücü-Watt İlişkisi

   James Watt, bu tanımı yaparken bir atın uyguladığı gücü 1,34 kiloWatt (1340 Watt) olarak tespit etmiştir. Atın uyguladığı bu güce beygir gücü ismini vermiş ve güç birimini daha anlaşılır kılmıştır. Yani 1 beygir gücü, 1,34 kW'a eşit olarak tanımlanmıştır.

Beygir Gücü Nerelerde Kullanılır?

   Beygir gücü, gücün birimi olan kiloWatt'ın kullanıldığı tüm alanlarda kullanılmakla beraber, genellikle bir elektrik motorunun gücünü belirtmekte kullanılır.

Otomobillerde Beygir Gücü Nedir?

   Beygir gücü, bir otomobilin motor gücü birimi olarak kullanılır. Otomobillerin ruhsatlarında kW ibaresi gördüğünüzde o sayıyı 1,34 ile çarptığınızda otomobilin beygir gücünü elde edersiniz. Otomobil motorları benzinden aldığı eneriyi hareket enerjisine dönüştürür. Dolayısıyla bir güç meydana getirir. İşte otomobillerdeki bu güç, beyir gücü olarak adlandırılır. Örneğin 100 kW güç üreten motora sahip bir otomobil ele alalım. Otomobilimizin beygir gücü, 100x1,34=134 beygirdir. İşte bu otomobil, 134 adet atın çekebileceği yükü çekebilen bir güce sahiptir.
   Beygir-tork ilişkisini bu bağlantıdan öğrenebilirsiniz.
   Görüş ve sorularınızı yorumda belirtiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder