Bumerang - Yazarkafe

21 Ocak 2016 Perşembe

Hidrojen Yakıtlı Otomobiller

   Petrolün tükenmek üzere olduğu ve insan nüfusunın hızlı bir şekilde arttığı günümüzde, doğal olarak enerji ihtiyacı dadoğuyor. Elektrik ve güneş enerjisinden istenilen verim alınamayınca gözler Hidrojen yakıtına çevrildi.
   Hidrojen, periyodik sistemin ilk elementidir. Tek atomlu bir elementtir. Havada %5 ve daha fazla bulunduğu takdirde alev alır. Gaz halinde havadan 15 kat daha hafif olan bu element, havada %75ten fazla bulunduğunda oksijen yetersizliiğinden dolayı yanmaz. (yanma olayı sadece yeterli oksijen varlığında gerçekleşir.)

Hidrojenin Elde Edilmesi

   Hidrojen, suda (H2O) bol miktarda bulunur. Hidrojenin sudan ayrılmasını sağlayan yöntem, elektroliz yöntemidir. Elektroliz yöntemi, bir bileşiğe elektrik akımı verilerek o bileşiği elementlerine ayırma yöntemidir. Aynı zamanda hidrojen, doğalgaz ve petrolden de elde edilir ancak bu yakıt petrolün alternatifi olduğu için içeriğine değinmeyeceğim.

Hidrojenin Kullanım Alanları

   Hidrojenin kullanım alanları çok geniştir. Evlerde doğalgaz yerine kullanılabilir. Kalorifer ve şofbenlerin enerji kaynağı olarak kullanılabilir. En önemli ve en yeni kulkullanım alanı ise otomobil yakıtı olarak kullanılmasıdır.

Hidrojen Yakıtının Otomobilde Kullanılması

   Hidrojen Yakıtının en önemli özelliği, yüksek verim alınmasıdır. Bugün en verimli benzinli motordan %20'lik verim alınabiliyorken, hidrojen yakıtlı motordan alınan verim %45'lere kadar çıkabiliyor.
   Hidrojen yakıtlı motorlar, benzinli ve dizel motorlar gibi içten yanmalı olarak çalışır. BMW'nin Hydrogen 7 ismili 7 serisinin hidrojen yakıtlı 12 silindirli otomobili, bu yakıtla 260 beygir güç üretebiliyor.
   Görüş ve sorularınızı yorumda belirtiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder