Bumerang - Yazarkafe

28 Nisan 2016 Perşembe

Hidrojen Yakıtlı Yeni Toyota Mirai

   Bilindiği gibi yakın gelecekte petrol tükenecektir. Bunun alternatifleri şimdiden aranmaktadır. Bir yandan elektrikli otomobiller geliştirilirken, bir yandan da bio-dizel teknolojisiyle mısır koçanından dizel yakıt elde etme çalışmaları sürmektedir. İlk elektrikli otomobili üreten Toyota (Prius), şimdi de ilk hidrojen yakıtlı otomobil olan Mirai'yi satışa sunmuştur.
   BMW, 2005'te ortaya çıkardığı Hydrogen 7 modelini bir takım sebeplerden ötürü seri üretime sokamamıştır. Ama 2015'te üretimine başlanan Toyota Mirai, günümüzde seri üretimdedir. Toyota Mirai; karbondioksit salınımı olmayan, 154 beygirlik bir hidrojen motoruna sahiptir. Bu motorla 335 Nm tork üretebilirken, 178 km/h gibi ciddi bir hıza ulaşabiliyor. 0-100 hızlanması ise 9.6 saniye.
   Avrupa'da 220.000 TL fiyat etiketine sahip olan otomobilin, ülkemizde 400.000 TL civarında bir fiyata satılacağı tahmin ediliyor. Toyota Mirai, hidrojen yakıtı dağıtımının çok az sayıda petrol tarafından sağlanması nedeniyle şimdilik pek rağbet görecek gibi durmuyor. Ancak petrol şirketlerinin bu teknolojiye sahip çıkmasıyla gelecekte düşük performanslı elektrikli otomobillere ihtiyaç duyulmayacaktır. Hidrojen yakıtlı Toyota Mirai, bu hidrojen motoruyla yakıttan %45 gibi ciddi bir verim alabiliyor. Benzinli motorlarda bu oran en iyi halde %20'dir.


21 Mart 2016 Pazartesi

Lamborghini

   Lamborghini, 1963 yılının Mayıs ayında İtalya'nın Santa Agata adlı küçük bir köyünde Feruccio Lamborghini tarafından taktör firması olarak kurulmuştur. Kurulduktan 2 yıl sonra spor otomobil üretimine başlayan Lamborghini, 1965'te "Lamborghini Miura" adlı spor otomobilini Torino Otomobil Fuarı'nda tanıtmıştır.
   Lamborghini firması, 1972'de Güney Amerika'dan en büyük traktör siparişini almış, bu siparişlerin üretimini tamamlamıştır ancak bunun ardından siparişler iptal edilmiştir. Bu da Lamborghini'yi derinden sarsmış, iflasın eşiğine sürüklemiştir. Bu olaydan sonra Lamborghini, traktör bölümünün hisselerini Fiat'a satmıştır. Daha sonra da Fiat, Lamborghini traktör fabrikasının hisselerini stratejik durumlardan ötürü Same Deutz-Fahr firmasına satmıştır. Günümüzde hala Same Deutz-Fahr ile üretimine devam edilen Lamborhini traktörler, isim değiştirmeden piyasada satışına devam edilmektedir.
   1978'de tüm şirket olarak iflasını açıklayan Lamborghini, Chrysler tarafından satın alınır. Bu dönemde Lamborghini Countach ve Lamborghini Diablo adlı iki model satışa sunulur.
   1994'te Chrysler, ekonomik nedenlerle Lamborghini'yi Megatech adlı yatırım şirketine satmak zorunda kaldı. Bu satıştan sonra Lamborghini'nin aydınlanma dönemi başlamştır. Her sene satışını katlayan Lamborghini, 1995'te 525 beygirlik Diablo SV'yi satışa sundu. Endonezya firması da stratejik sebeplerle şirketi Audi'ye sattı.
   Audi döneminde 2005'te Lamborghini'nin concept modeli olan muhteşem tasarımlı Lamborghini Murcielago satışa başlamıştır. 6.2 litre V12 motoruyla 575 beygir üreten bu süper spor otomobil, 2006 yılında yeni versiyonunda 6.5 litre V12 motor kullanılarak 640 beygir güç üretmeyi başarmıştır. Bu yeni versiyona Lamborghini Murcielago LP-640 adı verilmiştir. 2007 yılında ise Lamborghini Murcielago LP-670 adlı V12 6.5 litre 670 beygirlik versiyon en hızlı, en güçlü ve en pahalı Lamborghini olarak satışa sunulmuştur. 0'dan 100'e sadece 3.4 saniyede çıkan otomobil, 330 km/h son sürate ulaşabiliyor. Murcielago adı, 1879 yılında arenada onlarca kılıç darbesine rağmen hayatta kalan boğanın adıdır.


   Yine Audi döneminde üretilen bir başka tanıdık model Gallardo'dur. 2003'te üretilmeye başlanan Gallardo, Lamborghini klasiği olarak adını yine bir boğadan almaktadır. Yine bu yıl Red Dot tasarım ödülünü alan Lamorghini Gallardo, en çok satan Lamborghini modeli olmuştur. 2008 yılında en güçlü Gallardo olan LP-560/4 versiyonu, 560 beygir güç üreten V10 motora sahip.


   2011 yılında Aventador adlı yeni bir süper spor otomobil, Murcielago'nun varisi olmak için tasarlandı. Lamborghini Murcielago gibi 6.5 V12 motora sahip olan Aventador, bu motorla 700 beygir güç ve 690 Nm tork üretiyor. 0'dan 100'e 2.9 saniyede çıkabilen otomobil, 350 km/h sürate ulaşabiliyor. Lamborghini, Aventador ile birlikte Reventon (640 beygir) ve Sesto Elemento (570 beygir, 999 kg, 20 adet üretildi) modellerini satışa sunmuştur. Bu üç model tasarım olarak da birbirine bayağı yakın duruyor.


   Lamborghini son olarak 2013 yılında Veneno isimli (yine bir boğadan alınan isim) 3 adet ürettiği otomobili satışa sundu. Avrupa'da 3.1 milyon euro olarak belirlenen fiyatı Türkiye'ye gelmesi halinde vergi aşırılığı nedeniyle 20 milyon euro'ya mal olacaktır. 6.5 litre V12 motoruyla tam 740 beygir güç üreterek en güçlü Lamborghini olma ünvanını eline alan Veneno, 340 km/h sürate ulaşabiliyor.


7 Mart 2016 Pazartesi

Otomobil Sporları Türleri

Otomobil Sporları

   Otomobil sporları, motor sporlarının en yaygın türlerinden birisidir. Otomobil yarışları, petrol yakıtlarının otomobillerde kullanılmaya başladığı yıllarda, ilk kez 22 Temmuz 1894'te Fransa'da Paris ile Rouen arasındaki 126 km'lik asfalt yolda başlamış olup günümüzde büyük bir izleyici kitlesine ulaşmıştır. Bu yarışa 21 otomobil katılmıştır. Sonraki yıllarda (ilk kez 4 yıl sonra 1898'de) yarışlar pistte yapılmaya başlamıştır. İlk pist yarışı Fransa'nın Periqueex kentinde düzenlenmiştir.

Ralli

   Ralli yarışları, 300 beygir ile sınırlandırılan otomobillerle, trafiğe açık yollarda yapılan bir yarış türüdür. Bunun aksine pistte yapılan türü de vardır. (Asfalt Rallisi)


Dakar Rallisi

   Dakar Rallisi, Fransa'nın Paris şehrinden başlayıp Senegal'in Dakar kentinde sona eren, en uzun etabı 800 km olan ve 17 etaptan oluşan dünyanın en zor yarışlarından birisidir. Yarış 8.000-12.000 km uzunlukta olabiliyor ve bu mesafe önceden belirlenen yarış güzergahına göre değişebiliyor. Katılımın yaklaşık %80'ini amatörler oluştururken %20'lik bir profesyonel pilot kısım bulunuyor.
   Dakar Rallisi'ne katılan Türkler de bulunmaktadır. Bunlar Vural Ak (Intercity Sahibi) ve Merhum Kemal Merkit'tir. (Motosiklet Yarışçısı) Dakar Rallisi'nde kayıtlar tutulmaya başladığı 1934 yılından bugüne toplamda 51 kişi hayatını kaybetmiştir.


Drag (Kalkış) Yarışı

   Drag yarışları, otomobillerin beygir gücünden çok torkunun önemli olduğu yani son hızının değil de 0-100 ivmelenmesinin önemli olduğu yarıştır. Yarışta kısa mesafeler kullanılır ve otomobiller çok hızlı kalkışlar yaparlar. Hatta bazen abartılan torklar sebebiyle otomobillerin önü kalkabiliyor. Yurtdışında drag yarışlarında yarışçı kendi yaptığı otomobille katılırken, Türkiye'de bu olanak olmadığı için herhangi bir otomobille katılınabilir.


Alman Binek Otomobil Yarışları (DTM)

   Açılımı Deutsche TourenWagen-Meisterschaft olan DTM yani Alman Binek Otomobil Yarışları, 3 Alman Otomobil Firması'nın katılımıyla düzenlenen, birçok F1, ralli vs. pilotunun branşlarını bırakıp geçtiği, ilk kez 1995'te Opel Astra, BMW M3 ve Mercedes C63 AMG'nin katılımıyla doğan otomobil yarışıdır. Günümüzde Opel Astra'nın yerine Audi S5'in yarıştığı yarış, en çok ilgi gören otomobil motor sporlarından birisidir.


LeMans 24h

   LeMans 24h yarışları, 24 saat süren ve Dakar Rallisi ile birlikte en çok ilgi gören dayanıklılık yarışlarından birisidir. Spor otomobil, motosiklet ve kamyon olmak üzere 3 farklı klasmanı bulunan yarış, ilk kez 1923'te düzenlenmiştir. LeMans 24h yarışları aynı zamanda, Fransa'nın LeMans kentindeki Circuit de la Sarthe pistinde düzenlenen ve 1955'te  83 ölü 120 yaralıyla sonuçlanan kazaya sahiplik eden yarıştır.


27 Şubat 2016 Cumartesi

Wankel Motor

   Wankel Motor, ilk kez 1963 yılında Felix Wankel tarafından NSU Spider marka araçta kullanılan üçgen şeklinde pistonlara sahip içten yanmalı bir motor türüdür. Felix Wankel, bu motora çalışmaya başladığında bir çok prototip geliştirmiştir. 1963 yılına kadar istediği verimi elde edemeyen Felix Wankel, 1963'te yaptığı prototip ile küçük hacimli motordan yüksek verim elde etmeyi başardı ve bu motorun NSU Spider adlı otomobilde kullanılmasına vesile oldu.
   Wankel Motor'un dezavantajına gelince bu motor türünün ömrünün kısa olduğunu belirtebiliriz. Ancak günümüzde en çok tanınan Wankel Motor'a sahip otomobil olan Mazda RX-8, bu sorunu çözmüş gibi görünüyor. Mazda RX-8'de Wankel motora özgü kendine özel bir maden yağı kullanılıyor. Böylece motorun aşınmasının önüne geçilerek motorun ömrü uzamış oluyor. Aynı zamanda bu otomobil 1.3 litre gibi küçük hacimli motorla tam 250 beygir üretebiliyor.
   Şimdi de Wankel Motor'a olan önyargıları tamamen kaldıran bir durumdan bahsedelim. Mazda'nın Wankel Motor'da ne kadar başarılı olduğunu Mazda 787B model LeMans 24h yarış arabasından anlayabiliriz. Bu model, Dünya'nın en zor motor dayanıklılık yarışlarından biri olan LeMans 24h'yi 1991'de galip gelerek tüm önyargıları kaldırmakla birlikte motorun verimliliğini de kanıtlamış oldu.

  Wankel Motor Kullanan Modeller:

  • Flugautos M200
  • Flugautos M400
  • IFA Tarabant
  • IFA Wartburg
  • Mercedes-Benz C111
  • Citroen M35
  • Citroen GS Birotor
  • Audi C2
  • NSU Wankel Spider
  • NSU Ro 80
  • Mazda 787B
  • Mazda 110 S Cosmo Sport
  • Mazda R100
  • Mazda RX-2
  • Mazda RX-3
  • Mazda RX-5
  • Mazda RX-7
  • Mazda RX-8

Wankel Motor Çalışma Prensibi


Mazda RX-8


Mazda 787B LeMans 24H


Nsu Spider Wankel

23 Şubat 2016 Salı

Koenigsegg: İnanılmaz Otomobil

   Koenigsegg, Christian von Koenigsegg tarafından 1994 yılında İsveç'te kurulmuştur. Kurduğu şirketin aynı zamanda CEO'su olan Christian von Koenigsegg, tam bir otomobil tutkunu oğula sahiptir ve bu şirketi onun çizdiği arabalardan ilham alarak kurmuştur.
   Koenigsegg, günümüzde en iyi yol tutuşlu, en güçlü ve en hızlı otomobilleri üretiyor. Bu otomobil firmasının sunduğu hizmetlere gelecek olursak ilk olarak yol yardım çağırdığınızda adamlar İsveç'ten helikopter ile geliyorlar. Ayrıca müşteri hizmetlerini aradığınızda telefona Christian von Koenigsegg'in ta kendisi çıkıyor.
   Koenigsegg'in 1994'te ilk piyasaya sürdüğü model cc'dir. Günümüzde ise bu markanın en güçlü modeli 1500 beygir ile Regera olurken, en gözde modeli ise 1341 kg ağırlığa karşın 1341 beygir güç üreten yani kilogram başına tam 1 beygir denk gelen karbon fiberden yapılan one:1 modelidir.

   Modelleri

  Koenigsegg CC:

   Koenigsegg CC, Koenigsegg'in 1994'te piyasaya sürdüğü ilk otomobilidir. 4.7 V8 motoruyla 655 beygir güç ve 750 Nm maksimum torkuyla 0'dan 100'e sadece 3.5 saniyede çıkarken 390 km/h sürat yapabiliyor. Bu da 1993'te çıkan McLaren F1'i alt eden otomobil olmasını sağlıyor.


  Koenigsegg CCX:

    Koenigsegg CCX, Koenigsegg'in 2006'da satışa sunduğu ikinci modelidir. Bu model, Koenigsegg CC'de kullanılan 4.7 litre V8 motora sahip. Koenigsegg CCX bu motorla, 806 beygir güç üretmesinin yanında aynı zamanda tam 919 Nm tork üretebiliyor. Bu verimlilikle otomobilimiz 0'dan 100'e sadece 3.2 saniyede çıkarken 395 km/h gibi mükemmel bir son sürate sahip.


  Koenigsegg Trevita CCXR:

   Bu muhteşem markanın muhteşem modeli olan Koenigsegg Trevita CCXR, sadece 3 adet üretildi. En gözde Koenigsegg modeli olan one:1'e benzerliğiyle bir bakıma onun atası diyebiliriz. Trevita CCXR'de bugünün one:1'i gibi o döneme damga vuran Koenigsegg modelidir. O zamanın en hızlı arabasıdır. 2009'da üretimine başlanan otomobil,  5.0 litre V8 motoruyla 1018 beygir güç üretmesinin yanı sıra 1060 Nm maksimum torka sahip. 0'dan 100'e sadece 2.9 saniyede çıkarken, 400 km/h son sürate ulaşabiliyor.

  Koenigsegg Agera R:

   Koenigsegg Agera R, CCXR modelindeki gibi 5.0 V8 motoruyla E85 etanol yakıt ile 1115 beyir güç ve 1000 Nm tork üretirken 0'dan 100'e sadece 2.9 saniyede çıkabiliyor. Seramik frenleri sayesinde çabucak durabilen Agera R, 100'den 0'a sadece 30.5 metrede inebiliyor. Son sürati 420 km/h olan otomobil, 98 oktan ve 95 oktan kurşunsuz benzin ile de çalışabiliyor. 98 oktan benzinle 1050 beyir güç üretebilen Koenigsegg Agera R, 95 oktan benzinle 940 beygür güç üretebiliyor.


  Koenigsegg One:1:

   Koenigsegg One:1, otomobillerin kralı olarak adlandırılabilir. Benim gözümde en mükemmel dört dörtlük bir otomobildir. One:1, ismini 1341 beyir ve 1341 kilogram olduğundan dolayı kilogram başına 1 beygir güç ürettiğinden alıyor. Koenigsegg One:1, 1371 Nm tork üretirken tüm bu özelliklerini sadece 5.0 litre V8 motoruyla başarabiliyor. 0'dan 100'e 2.8 saniye gibi kısa bir sürede ulaşan One:1, 0'dan 400'e 20 saniyede çıkarken 400'den 0'a ise 10 saniye gibi bir sürede inebiliyor. İnanması güç olsa da bu böyle. İnanması güç olan bir başka nokta da bu otomobilin 420 km/h sürate ulaşması. Aerodinamik bir yer uçağından bahsediyoruz...


  Koenigsegg Regera:

   Koenigsegg'in son harikasına geldi sıra. Koenigsegg Regera, tam 4 motor barındırıyor. 3 adet elektrikli motora yardımcı olarak bir adet de 5.0 litre V8 benzinli motor bulunduran Regera, 4 motoruyla tam 1500 beyir güç üretebiliyor. Evet 1500 beygir... Regera da kardeşi One:1 gibi 0'dan 400'e sadece 20 saniyede çıkıyor. 0'dan 100'e 2.7 saniyede çıkan Koenigsegg Regera, 425 km/h son sürate ulaşabiliyor.



7 Şubat 2016 Pazar

Toyota Motor Corporation (Toyota Grubu)

   Toyota Motor Corporation, birçok ürün yelpazesi bulunduran Dünya'nın en büyük otomobil şirketlerinden birisidir. Yakın zamanda Ford'u geçerek 2.'liğe yükselmiş, 1. olan General Motors'u yakında geçmesi beklenmektedir.
   Toyota Motor Corporation, bünyesinde; Toyota, Lexus, Daihatsu ve Hino markalarını barındırır.

Toyota

   Ambleminin anlamı: 3 elipsten oluşan amblemde ilk elips sahibini, ikinci elips Toyota'yı, üçüncü elips ise Toyota'nın teknolojisini temsil ediyor. Dikkat edildiğinde üçüncü elips ilk iki elipsi çevrelemektedir.
   Toyota'nın en çok satan modeli olan Corolla, 1966'dan günümüze Dünya'nın en çok satılan otomobili ünvanını elinde bulunduruyor. Toyota'nın en gözde otomobili Supra'nın yenisi olarak çıkan Ft-1 modelidir. Bu otomobilin çok  geniş bir ürün yelpazesi vardır. Bunların bazılarını burada vereceğiz.

Modelleri

  • Auris
  • Corolla
  • Verso
  • Yaris
  • Avensis
  • RAV4
  • Hilux
  • Hiace
  • Camry
  • Land Cruiser
  • Prado
  • Prius
  • Century
  • Tundra
  • Corona
  • Supra
  • Celica
  • Carina
  • Avalon
  • Ft-1

Lexus

   Lexus, 1989'da Toyota tarafından lüks otomobil markası olarak kuruldu. Japonya'da üretilen Lexus, ABD'de en çok satılan lüks otomobil markasıdır. Lexus'un en gözde otomobili LFA modelidir ve bu model 325 km/h hız yapabiliyor.

Modelleri

  • IS
  • GS
  • LS
  • RC
  • NX
  • LFA

Daihatsu

   1 Mart 1907 yılında Japonya'da kurulan Daihatsu, günümüzde %51.2 Toyota bünyesindedir.

Modelleri

  • Applause
  • Charade
  • Copen
  • Cuore
  • Feroza
  • Hijet
  • Materia (Subaru Dex)
  • Sirion (Toyota Duet)
  • Terios (Toyota Cami)
  • YRV


Hino

   Toyota'nın çekici üreten otomobil firmasıdır.

31 Ocak 2016 Pazar

W Motors Lykan Hypersports

   W Motors, Lübnan'ın Beyrut şehrinde Arapların ürettiği ilk süper spor otomobil olan Lykan Hypersports'u üretti. Bu mühendislik harikası otomobil, 3.7 litre gibi spor otomobile göre küçük bir motordan tam 740 beygir güç ve 960 Nm tork üretirken 0'dan 100'e sadece 2.8 saniyede çıkıyor. Aynı zamanda Lykan Hypersports'un son hızı 385 km/h'dir.
   W Motors Lykan Hypersports'un fiyatı ABD'de 3.4 milyon dolar (10 milyon lira) olmasıyla birlikte Türkiye'ye getirilmesi durumunda vergilerin yüksekliği sebebiyle yaklaşık 20 milyon lirayı bulabileceği düşünülüyor. Bu otomobilden sadece 7 tane üretildi ve Hızlı ve Öfkeli 7 filminde bir tanesi rol gereği parçalandı. Maybach Exelero ve Lamborghini Veneno'dan sonra en pahalı 3. otomobil ünvanını taşıyan Lykan Hypersports, parası olan için tasarımı ve performansıyla gerçekten parasını hak ediyor. İlk kez 2013'te Katar Fuarı'nda sergilenen otomobilin 1330 kilogram olduğunu da belirtmekte fayda var.


29 Ocak 2016 Cuma

LPG CNG LNG

LPG (Liquid Petrol Gas)

   Lpg, açılımı Liquid Petrol Gas yani sıvılaştırılmış petrol gazı olan, benzinli otomobillerde kullanılan bir teknolojidir. Sıvılaştırılmış petrol gazı, petrol hammaddesinin mazot, benzin vb. petrol ürünleri eldesi amacıyla damıtılması sırasında açığa çıkan gazın, basınç altında sıvılaştırılması sonucu elde edilir. Lpg'nin içeriği %70 bütan, %30 propandır. Lpg halk arasında verim düşüren bir yakıt olarak bilinir. Ancak bu kısmen yanlıştır. Düz yolda benzinden hiçbir farkı olmayan bu yakıt, yokuşlarda benzinden biraz daha performanssızlığıyla ön plana çıkıyor.


CNG (Compressed Natural Gas)

   Cng, açılımı Compressed Natural Gas yani sıkıştırılmış doğalgaz olan ve benzinli otomobillerde kullanılan bir teknolojidir. Cng, lpg'den daha çevreci olmasına karşın daha az verimle çalışır ve kapladığı alan daha fazladır. Cng'nin bir dezavantajı da az sayıda petrolde bulunmasıdır. Sıkıştırılmış doğalgaz, aynı zamanda lpg'den daha ekonomiktir. Bu yakıt otomobillerin dışında otobüs, uçak ve kamyonlarda, ayrıyetten evlerde normal doğal gaz yerine kullanılabilmektedir.


LNG (Liquid Natural Gas)

   Lng, açılımı Liquid Natural Gas yani sıvılaştırılmış doğalgaz olan ve benzinli otomobillerde kullanılan bir teknolojidir. Bu yakıtın diğer alternatif yakıtlardan avantajı; lpg'ye göre daha çevreci (ama daha verimsiz), cng'ye göre daha az yer kaplayan ve daha verimli olan bir yakıt olması. Sıvılaştırılmış doğalgaz, sıkıştırılmış doğalgazın daha yüksek basınçta sıkıştırılmasıyla sıvılaştırılması sonucu oluşur.


Sonuç Olarak;

   Eğer ille de çevre diyorsanız ve performans istemiyorsanız LNG tam size göre. Ekonomiğini istiyorsanız CNG ve perormanslı olsun ve az yer kaplasın diyorsanız sizin için en uygun alternatif yakıt LPG'dir.

27 Ocak 2016 Çarşamba

Ford Motor Company

   Ford Motor Company, 1903 yılında ABD'nin Michigan Eyaleti'nde Dünya'nın ilk otomobilini üretmek amacıyla Henry Ford tarafından kurulmuştur. Henry Ford, fabrikasında çalıştırdığı işçilerine şiddet uygulardı. Bu psikopat fabrikatörümüz yıllarca buğdayla beslenmeye çalıştı ancak doktoru bunun sağlığına zarar verdiğini ve hemen başka çeşitler yemesini söyledi.
   Günümüzde Ford Motor Company'ye bağlı olan markalar; Aston Martin, Lincoln ve Mercury. Ford Motor Company, 2008'de Jaguar ve Land Rover'ı Tata'ya; 2009'da da Volvo'yu Geely'ye satmıştır.

Modelleri

  • Ka
  • Falcon
  • Fiesta
  • Fusion
  • Focus
  • Focus CC
  • Focus RS
  • Focus ST
  • Five Hundred
  • Freestar
  • Mondeo
  • Mustang
  • Taurus
  • Edge
  • Escort
  • C-Max
  • S-Max
  • Galaxy
  • Thunderbird
  • Crown Victoria
  • GT
  • GT 40
  • Transit
  • Tourneo
  • Ranger
  • E Serisi
  • F Serisi
  • Cargo
  • Kuga
  • Explorer
  • Escape
  • Expedition

Aston Martin

   Aston Martin, 1913'te İngiltere'nin Londra kentinde spor otomobil üretmek amacıyla kuruldu. 2007'de Ford Motor Company bünyesine katılan Aston Martin, günümüzde hala bu bünyede üretimine devam ediyor.

Modelleri

  • V8 Vantage, V12 Vantage
  • DB9
  • Vanquish
  • Rapide
  • V12 Zagato
  • Cygnet
  • CC 100
  • DB10

Lincoln

   Lincoln, 1917'de Michigan Eyaleti'nde Ford Motor Company tarafından lüks otomobil ve SUV markası olarak satışa sunulmuştur.

Modelleri

  • Mark
  • Mark LT
  • MKS
  • MKX
  • MXZ
  • Navigator
  • Town Car
  • LS
  • Aviator
  • Blackwood
  • Continental
  • Zephyr



26 Ocak 2016 Salı

BMW Group Bünyesi (Bayerische Motoren Werke)

   BMW, 7 Mart 1916'da Münih'te lüks otomobil fabrikası olarak kurulmuştur. İsminin açılımının türkçesi "Bavyera Motor Fabrikaları"dır. Bünyesinde BMW'den ayrı olaraka MINI ve Rolls-Royce firmalarını barındırır.

Modelleri

  • E Serisi
  • F Serisi
  • 1 Serisi
  • 2 Serisi
  • 3 Serisi
  • 4 Serisi
  • 5 Serisi
  • 6 Serisi
  • 7 Serisi
  • 8 Serisi
  • İ Serisi
  • M Serisi
  • X Serisi

MINI

   Mini otomobil, 1959'da kompakt otomobil markası olarak faaliyete girmiştir. İlk üretildiği yıldan itibaren küçük değişikliklerle yenilenen Mini otomobil, çizgisinden çıkmamaya özen göstermiştir.
   1969'da British Leyland bünyesine katılan Mini, 1986'da Rover Group'a katıldı ancak sadece 2 yıl bu bünyede kaldıktan sonra 1988'de Biritish Aerospace grubuna katıldı. Son olarak 1994'te BMW Group bünyesine katılıp günümüzde de hala bu bünyede ürerimine devam eder.

Modelleri

  • Cooper
  • Cooper Clubman
  • Cooper S
  • John Cooper
  • One
  • Cooper Countryman

Rolls-Royce

   1906'da İngiltere'nin Manchester şehrinde kurulan Rolls-Royce, 2. Dünya Savaşı'nda İngiltere'ye uçak jet motoru üretmek amacıyla kurulmuştur. Günümüzde lüks grand coupe tipi otomobil üreten Rolls-Royce, en pahalı otomobil markalarından biridir. Genelde zengin iş adamları tarafından tercih edilir. %100 el yapımıdır.

Modelleri

  • 10 hp
  • 15 hp
  • 20 hp
  • 30 hp
  • Legalimit
  • 40/50 Silver Ghost
  • 40/50 phantom
  • 20/25
  • Phantom 2
  • 25/30
  • Phantom 3
  • Wraith
  • Silver Wraith
  • Silver Down
  • Phantom 4
  • Silver Cloud
  • Phantom 5
  • Silver Shadow
  • Phantom 6
  • Corniche
  • Camargue
  • Silver Spirit
  • Silver Seraph


25 Ocak 2016 Pazartesi

2016 Toyota Supra FT-1

   1978 senesi... İşte o sene bir efsanenin doğduğu sene. 1978'de Toyota Celica Supra adı altında çıkan model, 3. neslinde 1986'da Celica'dan ayrılarak sadece Toyota Supra adıyla satışa çıktı.
   Toyota Supra'yı efsane yapan model kesinlikle 2002 yılında çıkan 5. nesil Supra'dır. Bu modelin yüzlercesi Twin-Turbo teknolojisi ile 1000 beygir üstüne çıkarılmış, drag yarışlarında kullanılmıştır. Çünkü bu otomobil bir tork canavarıdır. 10.000 devire kadar çıkabilen mükemmel pistonlara sahip.
   2002'den sonra 14 yıllık hasrete son veren Toyota Supra, bomba gibi bir tasarıma sahip harika bir otomobille karşımıza çıkıyor. Bu mükemmel otomobil, Toyota Supra efsanesini rahatça devam ettirebilecek gibi görünüyor.

Özellikleri

  Toyota Supra FT-1, mükemmel bir performansa sahip. Tam 4 turbo şarj ile desteklenmiş 6 silindirli motoru, 410 beygir gücün yanında 420 Nm tork üretiyor. 0-100 hızlanması sadece 4.6 saniye olan Toyota Supra, 298 km/h son hıza sahip. Amerika fiyatı 60.000-80.000 $ arasında olan otomobilin Türkiye'deki fiyatı merak konusu olurken tahminim, 400.000 ile 650.000 TL arasında olacağıdır.
   İşte karşınızda efsane Toyota Supra ve efsane adayı Toyota Supra FT-1...


   Soru, görüş ve önerilerinizi yorumda belirtiniz.

24 Ocak 2016 Pazar

Daimler AG (Mercedes-Benz Bünyesi)

   Daimler AG, 1926'da Almanya'nın Stuttgart şehrinde Karl Benz ve Gottlieb Daimler ortaklığında Benz&Cie ve Daimler Motoren Gesellschaft firmalarının birleşmesiyle kurulmuştur. 1998-2007 arasında Daimler-Chrysler AG ortaklığının ardından 2007 sonrasından günümeze sadece Daimler AG olarak çalışmaya devam etmektedir. 2007'de Crysler'in büyük bir kısmını Fiat'a satan Daimler, 2014'te hisselerin tamamını Fiat'a satmıştır. Daimler AG, Almanya'nın en önemli 30 şirketi arasındadır.
   Daimler AG bünyesinde Mercedes-Benz, Smart ve Maybach bulunmaktadır.

Mercedes-Benz

   Mercedes-Benz, 1902'de kurulmuştur. Mercedes ismi, İspanyolca'da Mars Gezegeni anlamına gelir. Mercedes-Benz'in en gözde otomobili SLS AMG'dir. 6.2 litre motoruyla 571 beygir güç ve 650 Nm tork üretirken 0'dan 100'e sadece 3.8 saniyede çıkıyor. Saatte 317 km hız yapabiliyor.

Modelleri

  • A
  • B
  • C
  • Cl
  • CLA
  • CLC
  • CLK
  • CLS
  • E
  • G
  • GL
  • GLA
  • GLE
  • GLK
  • M
  • R
  • S
  • SL
  • SLK
  • SLR
  • SLS
  • V

Smart

   Smart, 15 Nisan 1994'te Mercedes-Benz ve Swatch (İsviçreli saat üreticisi) ortaklığında Daimler AG bünyesinde kurulan firma, günümüzde hala bu bünyede üretim yapmaktadır. İsmi Swatch, Mercedes and ART (Sanat) kelimelerinden gelmektedir.

Modelleri

  • ForFour
  • ForTwo
  • Roadster (üretimi durmuş)

Maybach

   2. Dünya Savaşı zamanı kurulan ve bu savaşta Almanya'ya panzer motoru üreten firma daha sonra Daimler AG bünyesine katılmıştır. Ultra lüks makam arabası sınıfında olan Maybach markasının eşi, benzeri ve rakibi yoktur. En ucuz modeli 2 Milyon TL'dir.

Modelleri

  • 57
  • 57s
  • 62
  • 62s
  • Exelero
  • Landaulet
  • Zeppelin


   Görüş, öneri ve sorularınızı yorumda belirtiniz...

23 Ocak 2016 Cumartesi

Volkswagen AG (Volkswagen Bünyesindeki Otomobiller)

   Volkswagen AG otomobil şirketi bünesinde; Audi, Porsche, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Seat, Skoda ve Scania markalarını bulundurur. Volkswagen'in isminin anlamı, halk anlamına gelen volk ve araba anlamna gelen wagen kelimelerinin birleşmesiyle oluşan Volkswagen yani Halkların Arabası olarak bilinir. Volkswagen AG, 1937'de tek model araba üretimi için NSGEP (Ulusal Sosyalist Alman İşçi Partisi) tarafından kuruldu. Volksvagen Group fabrikasında her gün 7000'den fazla motor üretiliyor.

Volkswagen Modelleri

  • Amarok
  • CC
  • Caddy
  • Caravelle
  • Crafter
  • EOS
  • Fox
  • Golf
  • Jette
  • Multivan
  • New Beetle
  • Passat
  • Phaeton
  • Polo
  • Scirocco
  • Sharan
  • Touran
  • Tiguan
  • Touareg
  • Transporter
  • Up
   Volkswagen, Phaeton'un yeni modeli olarak Volkswagen C Coupé GTE'yi tanıttı ve 2017'de yollara çıkması bekleniyor. Volkswagen C Coupé GTE, BMW 7 serisi ve Mercedes-Benz S serisinin klasmanında yani F segmentindedir. Bu otomobil hem benzinli hem elektrikli motora sahip olacaktır. Benzinli motorla 210, elektrikli motorla 125 toplamda 335 beyir güç üreten bu otomobilde 500 Nm tork üretiliyor ve 0'dan 100'e 8.6 saniyede çıkıyor.

Audi Modelleri

   Audi, Volkswagen'den daha önce yani 1932'de kuruldu. Geçmişten günümüze bir çok özellik ilk kez Audi'de kullanıldı. Mesela geçmişte Audi'nin ünlü Quattro modeli ilk kez 4 çeker otomobil ünvanına kavuştu ve daha sonra tüm modeller Quattro ünvanını aldı. Dünya'nın en zor yarışı olarak kabul edilen Le Mans 24h 24 saatlik yarışını en çok art arda kazanan otomobil Audi'dir. Bu başarıya 4 kez art arda kazanarak ulaşmıştır. Audi'nin en gözde modeli muhteşem tasarımıyla R8'dir.
  • A1
  • A3
  • S3
  • A4
  • S4
  • RS4
  • A5
  • S5
  • RS5
  • A6
  • S6
  • RS6
  • A7
  • A8
  • Q3
  • Q5
  • Q7
  • R8
  • TT
  • TTS
  • TTRS
  • Audi 80 (üretimi durmuş)
  • Audi 100 (üretimi durmuş)
  • Audi A2 (üretimi durmuş)
   Audi, geçtiğimiz günlerde 2017'de yollara çıkması planlanan A9 modelini tanıttı. Bu modelin en dikkat çeken özelliği büyük kasalı bir otomobil olmasına rağmen bir spor otomobil sesi çıkarması.
 



Porsche Modelleri

   Porsche, 1931'de Stuttgart'ın Württemberg köyünde kurulmuştur. 1963'te Volkswagen bünyesine katıldı ve günümüzde %30.9'u Volkswagen'e ait.
  • Boxter
  • Carrera GT
  • Cayenne
  • Cayman
  • GT3
  • Panamera
  • 356
  • 550
  • 911
  • 912
  • 914
  • 924
  • 928
  • 944
  • 959
  • 968
   Porsche'nin en gözde otomobili, üretimi duran Carrera GT'dir. Carrera GT,  geçtiğimiz yıllarda Paul Walker'ın öldüğü kazada kullandığı otomobildir. Bu otomobil 5.7 V10 motorundan 612 beyir güç ve 590 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100'e 3.9 saniyede çıkıyor ve son hızı 330 km/h.


Bentley Modelleri

   Bentley, 1912'de İngiltere'nin Manchester Şehri'nde kuruldu. 1. Dünya Savaşı'nda uçak motoru üretiyordu. 1. Dünya Savaşı'nın ardından lüks spor otomobiller üretmeye başladı. 1931'de Rolls-Royce bünyesine katılan otomobil, 1998'den günümüze artık bir Volkswagen AG Otomobilidir. Bentley, %100 el yapımı otomobildir. Her bir arabası için 1 koyun derisi harcanıyor.

  • Mulsanne
  • Continental
  • Flying
  • Bentayga


Bugatti Modelleri

   Bugatti, 1909 yılında Fransa'nın Mulhouse kentinde spor araba üretimi için kuruldu. O yıllarda da Dünya'nın en hızlı otomobillerini üretiyordu. Gelmiş geçmiş en yüksek fiyata satılan otomobil, 1926'da 6 adet üretilen ve 15 milyon $'a Japonya'da satılan Bugatti Royale'dir. Günümüzde Dünya'nın seri üretimdeki en hızlı otomobili olan Bugatti Veyron Super Sport, 16 silindirli motoruyla 1200 beygir güç ve 1500 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100'e 2.5 saniyede ulaşan otomobilin son hızı 415 km/h ile sınırlandırılmış. Otomobilin hız rekoru ise Top Gear programındaki testte 434 km/h.
   Bugatti, geçtiğimiz günlerde 2016'de yollara çıkacak olan Vision Gran Turismo modelini tanıttı. Otomobil oldukça ilgi gördü.
  • Type 40
  • Type T41
  • Type 57
  • Type 59
  • Veyron
  • Chiron
  • Vision

Seat Modelleri

   Seat, 1950'de İspanya'da devlet tarafından kurulmuştur. Firma, 1982 yılında Volkswagen group bünyesine katıldı ve günümüzde de bu bünyede satışını devam ettirmektedir.



  • Ibiza
  • Toledo
  • Leon
  • Exeo
  • Alhambra


  • Skoda Modelleri

       Skoda, 1895'te o zamanki adıyla Çekoslovakya'da kurulmuştur. 1991 yılında Volkswagen Group bünyesine katılan otomobil, bu karardan sonra büyük bir gelişme kaydetmiştir.
    • Fabia
    • Octavia
    • Superb
    • Roomster
    • Yeti
    • Citigo
    • Rapid
    • Pick-up

       Görüş ve sorularınızı yorumda belirtiniz.

    21 Ocak 2016 Perşembe

    Hidrojen Yakıtlı Otomobiller

       Petrolün tükenmek üzere olduğu ve insan nüfusunın hızlı bir şekilde arttığı günümüzde, doğal olarak enerji ihtiyacı dadoğuyor. Elektrik ve güneş enerjisinden istenilen verim alınamayınca gözler Hidrojen yakıtına çevrildi.
       Hidrojen, periyodik sistemin ilk elementidir. Tek atomlu bir elementtir. Havada %5 ve daha fazla bulunduğu takdirde alev alır. Gaz halinde havadan 15 kat daha hafif olan bu element, havada %75ten fazla bulunduğunda oksijen yetersizliiğinden dolayı yanmaz. (yanma olayı sadece yeterli oksijen varlığında gerçekleşir.)

    Hidrojenin Elde Edilmesi

       Hidrojen, suda (H2O) bol miktarda bulunur. Hidrojenin sudan ayrılmasını sağlayan yöntem, elektroliz yöntemidir. Elektroliz yöntemi, bir bileşiğe elektrik akımı verilerek o bileşiği elementlerine ayırma yöntemidir. Aynı zamanda hidrojen, doğalgaz ve petrolden de elde edilir ancak bu yakıt petrolün alternatifi olduğu için içeriğine değinmeyeceğim.

    Hidrojenin Kullanım Alanları

       Hidrojenin kullanım alanları çok geniştir. Evlerde doğalgaz yerine kullanılabilir. Kalorifer ve şofbenlerin enerji kaynağı olarak kullanılabilir. En önemli ve en yeni kulkullanım alanı ise otomobil yakıtı olarak kullanılmasıdır.

    Hidrojen Yakıtının Otomobilde Kullanılması

       Hidrojen Yakıtının en önemli özelliği, yüksek verim alınmasıdır. Bugün en verimli benzinli motordan %20'lik verim alınabiliyorken, hidrojen yakıtlı motordan alınan verim %45'lere kadar çıkabiliyor.
       Hidrojen yakıtlı motorlar, benzinli ve dizel motorlar gibi içten yanmalı olarak çalışır. BMW'nin Hydrogen 7 ismili 7 serisinin hidrojen yakıtlı 12 silindirli otomobili, bu yakıtla 260 beygir güç üretebiliyor.
       Görüş ve sorularınızı yorumda belirtiniz.

    Euro NCAP Nedir?

       Açılımı, European New Car Assessment Programme yani Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı olan bu kurum, 1997'de Taşımacılık Araştırma Laboratuvarı ve Birleşik Krallık Taşımacılık Departmanı ortaklığında kurulmuştur. Kurum; Hollanda, İspanya, İsveç ve Almanya tarafından da desteklendi.

    Euro NCAP Testleri

       Euro NCAP testlerinde; ön, yan ve direk çarpışmaları ile test yapılır. Bu test 5 yıldız üzerinden değerlendirilir. Çarpışmalarda çocuk, yolcu ve sürücü üzerindeki etkiler belirlenir.
       Otomobiler; ön çarpışma testinde saatte 64 km, yan çarpışma testinde saatte 50 km ve direk testinde ise saatte 29 km hızla test edilir.
       Extra Bilgi: Bu değerlendirmeden ilk 5 yıldız alan otomobil Renault Laguna'dır.
       Görüş ve sorularınızı yorumda belirtiniz.

    19 Ocak 2016 Salı

    Twin-Turbo Motor Nedir?

       Twin turbo, kelime anlamı ikiz turbo olan bir motor teknolojisidir. Twin turbo motorların en önemli özelliği otomobile mükemmel bir kalkış hızı vermesidir.

    Twin Turbo Motorun Çalışma Prensibi Nedir?

       Twin turbo motorda iki adet turbo şarj bulunmaktadır. Bi turbo motorlarda da aynı şekildedir ancak ikisi arasındaki fark, bi turbo motorda örneğin 8000 devirli bir otomobil 4000 devire geldiğinde 2. turbo şarjı devreye girerken twin turbo teknolojisine sahip otomobilde 0. devirden itibaren 2 turbo şarj görev yapıyor ve bu da iki kat fazla güç vermesini sağlıyor dolayısıyla otomobil daha hızlı bir kalkış yapıyor.

    Twin Turbo Nerelerde Kullanılır?

       Twin turbo teknolojisi, daha fazla yakıt harcandığı için binek otomobillerde tercih edilmez. (Bir kaç istisna dışında. Örneğin: Ford Mustang Twin-Turbo) Bu teknolojiyi otomobillere özel olarak uygularlar. Drag (Kalkış) yarışlarında kullanılan özel yapım arabalarda kullanılan bu teknoloji, otomobile mükemmel bir tork sağlamaktadır. Bu da otomobilin kalkış hızını artırır. Drag yarışlarındaki 1200-1500 beygirlik otomobiller bu teknolojiye sahip oldukları için bu gücü üretebiliyorlar.
       Görüş ve sorularınızı yorumda belirtiniz.