Bumerang - Yazarkafe

7 Mart 2016 Pazartesi

Otomobil Sporları Türleri

Otomobil Sporları

   Otomobil sporları, motor sporlarının en yaygın türlerinden birisidir. Otomobil yarışları, petrol yakıtlarının otomobillerde kullanılmaya başladığı yıllarda, ilk kez 22 Temmuz 1894'te Fransa'da Paris ile Rouen arasındaki 126 km'lik asfalt yolda başlamış olup günümüzde büyük bir izleyici kitlesine ulaşmıştır. Bu yarışa 21 otomobil katılmıştır. Sonraki yıllarda (ilk kez 4 yıl sonra 1898'de) yarışlar pistte yapılmaya başlamıştır. İlk pist yarışı Fransa'nın Periqueex kentinde düzenlenmiştir.

Ralli

   Ralli yarışları, 300 beygir ile sınırlandırılan otomobillerle, trafiğe açık yollarda yapılan bir yarış türüdür. Bunun aksine pistte yapılan türü de vardır. (Asfalt Rallisi)


Dakar Rallisi

   Dakar Rallisi, Fransa'nın Paris şehrinden başlayıp Senegal'in Dakar kentinde sona eren, en uzun etabı 800 km olan ve 17 etaptan oluşan dünyanın en zor yarışlarından birisidir. Yarış 8.000-12.000 km uzunlukta olabiliyor ve bu mesafe önceden belirlenen yarış güzergahına göre değişebiliyor. Katılımın yaklaşık %80'ini amatörler oluştururken %20'lik bir profesyonel pilot kısım bulunuyor.
   Dakar Rallisi'ne katılan Türkler de bulunmaktadır. Bunlar Vural Ak (Intercity Sahibi) ve Merhum Kemal Merkit'tir. (Motosiklet Yarışçısı) Dakar Rallisi'nde kayıtlar tutulmaya başladığı 1934 yılından bugüne toplamda 51 kişi hayatını kaybetmiştir.


Drag (Kalkış) Yarışı

   Drag yarışları, otomobillerin beygir gücünden çok torkunun önemli olduğu yani son hızının değil de 0-100 ivmelenmesinin önemli olduğu yarıştır. Yarışta kısa mesafeler kullanılır ve otomobiller çok hızlı kalkışlar yaparlar. Hatta bazen abartılan torklar sebebiyle otomobillerin önü kalkabiliyor. Yurtdışında drag yarışlarında yarışçı kendi yaptığı otomobille katılırken, Türkiye'de bu olanak olmadığı için herhangi bir otomobille katılınabilir.


Alman Binek Otomobil Yarışları (DTM)

   Açılımı Deutsche TourenWagen-Meisterschaft olan DTM yani Alman Binek Otomobil Yarışları, 3 Alman Otomobil Firması'nın katılımıyla düzenlenen, birçok F1, ralli vs. pilotunun branşlarını bırakıp geçtiği, ilk kez 1995'te Opel Astra, BMW M3 ve Mercedes C63 AMG'nin katılımıyla doğan otomobil yarışıdır. Günümüzde Opel Astra'nın yerine Audi S5'in yarıştığı yarış, en çok ilgi gören otomobil motor sporlarından birisidir.


LeMans 24h

   LeMans 24h yarışları, 24 saat süren ve Dakar Rallisi ile birlikte en çok ilgi gören dayanıklılık yarışlarından birisidir. Spor otomobil, motosiklet ve kamyon olmak üzere 3 farklı klasmanı bulunan yarış, ilk kez 1923'te düzenlenmiştir. LeMans 24h yarışları aynı zamanda, Fransa'nın LeMans kentindeki Circuit de la Sarthe pistinde düzenlenen ve 1955'te  83 ölü 120 yaralıyla sonuçlanan kazaya sahiplik eden yarıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder