Bumerang - Yazarkafe

28 Nisan 2016 Perşembe

Hidrojen Yakıtlı Yeni Toyota Mirai

   Bilindiği gibi yakın gelecekte petrol tükenecektir. Bunun alternatifleri şimdiden aranmaktadır. Bir yandan elektrikli otomobiller geliştirilirken, bir yandan da bio-dizel teknolojisiyle mısır koçanından dizel yakıt elde etme çalışmaları sürmektedir. İlk elektrikli otomobili üreten Toyota (Prius), şimdi de ilk hidrojen yakıtlı otomobil olan Mirai'yi satışa sunmuştur.
   BMW, 2005'te ortaya çıkardığı Hydrogen 7 modelini bir takım sebeplerden ötürü seri üretime sokamamıştır. Ama 2015'te üretimine başlanan Toyota Mirai, günümüzde seri üretimdedir. Toyota Mirai; karbondioksit salınımı olmayan, 154 beygirlik bir hidrojen motoruna sahiptir. Bu motorla 335 Nm tork üretebilirken, 178 km/h gibi ciddi bir hıza ulaşabiliyor. 0-100 hızlanması ise 9.6 saniye.
   Avrupa'da 220.000 TL fiyat etiketine sahip olan otomobilin, ülkemizde 400.000 TL civarında bir fiyata satılacağı tahmin ediliyor. Toyota Mirai, hidrojen yakıtı dağıtımının çok az sayıda petrol tarafından sağlanması nedeniyle şimdilik pek rağbet görecek gibi durmuyor. Ancak petrol şirketlerinin bu teknolojiye sahip çıkmasıyla gelecekte düşük performanslı elektrikli otomobillere ihtiyaç duyulmayacaktır. Hidrojen yakıtlı Toyota Mirai, bu hidrojen motoruyla yakıttan %45 gibi ciddi bir verim alabiliyor. Benzinli motorlarda bu oran en iyi halde %20'dir.